projects

Bicester Eco Centre,
Passivhaus Plus Office
Oxford

(Completed at Architype)

The UK’s first PH Plus commercial building, Bicester Eco Centre also achieved BREEAM Outstanding. The co-working office spaces make the most of natural materials and natural light through solar controlled facades.

See Matt describing the process here at the Architect’s Data File / Passivhaus Trust.

Hawksfield Passivhaus Low Energy Home
Clifford

This home is designed with the living spaces at first floor level, making the most of the panoramic rural views and the light filled, double height roof space.

Certified to the Passivhaus Low Energy standard, this home incorporates MVHR ventilation, an air source heat pump and a solar PV array.

Shaldon Road Community Housing Bristol

(Completed at Architype)

This 100% affordable housing scheme creates 50 new homes for Bristol Community Land Trust and United Communities. The scheme is based on co-housing principles and the residents will be involved in self-finishing the homes.
Read more about the community consultation process and start on site from Elly here.

Fishley's House Passivhaus
Colwall

(Completed at Architype)

At the base of British Camp in the Malvern Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) this timber frame passivhaus nestles into the woodland.

See Matt describing the build here at the Green Building Store and published on the front cover of PH+ magazine

Live, Work - Remodelling and Extension
Hackney

The remodelling and extension of a 1950’s house to create a family home, centred around a new kitchen and dining space with strong links to their walled garden. At the heart of the remodelled plan is a flexible core built by a local furniture maker to incorporate storage, work space, a utility and WC facilities. The light filled extension is finished with raw, untreated materials providing a blank canvas for the client’s artefacts and collections.

The Old Coach House
Hereford

A self-build project built entirely from British homegrown timber. From felling and milling to timber frame joinery, this is a narrative from tree to house.

Brynteg Low Energy House
near Brecon

With panoramic views to the rolling Brecon hills and a simple approach to form and materials, Brynteg is perfectly in harmony with the vernacular context

Geillideg Wellbeing Centre
Merthyr Tydfil

(Completed at Architype)

Working with the Gellideg Foundation and the local community over a number of years to design the new community centre and secure funding from the Welsh Government, the National Lottery and Communities First. Robust natural materials and plenty of natural daylight were key to the design.

The Vern Passivhaus
Ledbury

(Completed at Architype)

The replacement dwelling created a family home in the stunning orchard landscape. Drawing on local agricultural buildings, large openings on the ground floor create stunning views for the open plan home. Constructed with Mike Whitfield Construction.